Skip to main content

Cendawan Gergasi

Hari isnin lepas saya seharian tidak ke farm kerana ada sesuatu yang tak dapat dielakkan. Hari selasa pagi saya bergegas ke farm. Akibatnya, cendawan gergasi terhasil. Begitulah kalau tinggalkan cendawan yang manja ni lama-lama. Baru 24 jam. Belum balik raya seminggu. Tapi nasib baiklah pengeluaran cendawan dapat dikawal. Jadi jangan lah risau kalau nak balik kampung lama-lama. Hasil kutipan haritu adalah yang terbanyak pernah saya dapat, 5kg lebih kurang. Sms orang tu, orang ni.. semuanya terjual.. Restoran tempat saya hantar cendawan pun dah bising sebab saya tak hantar lama. Saya kena ingat pasni, 3 hari sekali saya kena hantar walau diorg tak call. So kalau sesiapa nak merasa makan cendawan saya, sila lah ke Restoran BBB, di Seksyen 2 Bandar Baru Bangi untuk merasa cendawan keluaran farm saya. Di jamin segar. InsyaAllah bulan ogos ni pengeluaran cendawan dari farm saya akan ditingkatkan kepada 5-10 kg sehari. Lepas raya baru target saya 15-20kg. Saya ingat nak bukak gerai la masa bulan ramadan ni. Jadi jangan lupa singgah ke gerai saya sekiranya ingin berbuka puasa dengan cendawan goreng dan sup cendawan.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pengeluaran cendawan di farm saya sekarang hanya sekitar 2,3 kg sehari. Masih sedikit sebab saya lebih bergantung pada beg-beg cendawan yang saya beli dari Johor buat masa ni untuk menampung permintaan di samping cendawan hasil tanaman saya sendiri yang saya pindahkan dari rumah dulu.

Pasal pekerja parttime saya masih mencarinya. Jadi kalau ada sesiapa yang nak keje boleh sms saya. Jumaat lepas ada 2 orang yang datang bekerja. Dapat lah diorg buat 300 beg lebih dari kul 9.45 mlm sampai 2.15 pagi. Hari ni saya seorang dapat buat 300 beg lebih jugak. Tapi saya dah bancuh siap-siap dari malam tadi. Saya bancuh 165kg habuk kayu. Rasa nak patah tulang belakang. Nampak gayanya makin kurus la saya. Pagi tadi baru saya begging. Senang sket. Next bancuh malam esok dan saya akan begging hari sabtu pagi. Kaalau ada sesiapa nak datang keje or tolong boleh lah. hehehe...

Tak banyak yang saya nak share. Itu je kot. Nanti saya tulis lagi.

Comments

Anonymous said…
Alamak kecik sgt le gambor yg diupload tu... tak dapat nak 'menikmati' kegergasian cendawan tu heheh.

Nak tanya sket; cendawan tu patutnya kutip 24hrs earlier ke? Kalo lewat dia jadi besar tu ye? Tapi ok gak sebab banyak hasilnya heheh. Takde effect pada medium tu ke? Ye le sbb dah jadi gergasi, takut dia mencekik makan medium tu lebih dari biasa so medium tu cepat 'expired'... saya assume je... tapi kalo tak effect kira bagus le tu sbb besor2 cendawannya...

Saya yang dari JPM tu,
Putrajaya.
Anonymous said…
besar sgt tak cantik nak jual.. kalau nak makan sendiri boleh la.. bila dah besar, tak lawa.. sebab tepi dah berkedut2.. bila besar, mmg la dia makan banyak zat2 dalam habuk kayu tu. so kemungkinan beg tu akan alami pengurangan peghasilan pada masa akan dtg.

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi