Skip to main content

Serangga Perosak

Dah lama saya tak masukkan info berguna dalam blog mak tani saya ni. Sebenarnya saya dah taip lama post ni tapi gambar takde jadi saya tak publish lagi. Tadi saya dah ambil gambar jadi saya sambung kisah ni hari ni.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Serangan serangga perosak seperti di dalam gambar di atas tu merupakan antara masalah utama penanaman cendawan. Nama saintifik ataupun nama biasa bagi serangga ni saya masih belum mendapat maklumat mengenainya. Bertanya pada orang yang sudah bertahun buat pun belum tentu tahu namanya. :) Nanti lah saya cuba tanya pakar serangga kat UKM.

Bila serangga ini mula berkumpul pada insang cendawan, ia akan memberi masalah pada kita sewaktu proses pembungkusan. Apa tidaknya, kita terpaksa membelek satu-satu untuk membersihkannya dan memastikan serangga ini tidak hinggap pada cendawan tersebut. Sekiranya kita termakan serangga ni, rasanya belum ada masalah yang serius. Kira halal lah dah masuk dalam perut tu. Tapi untuk memberikan kualiti yang lebih pada produk kita, kita harus memastikan cendawan-cendawan kita tidak diserang serangga ni. Nanti tak bestlah, bila dah siap masak baru keluar kat dalam sup kita. hehehe...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Selain itu, antara sindrom-sindrom utama serangan serangga ni adalah - pada beg media yang maisiliumnya sudah tumbuh dengan baik, akar maisilium yang putih itu akan mula hilang dan yang kelihatan adalah habuk kayu semula (seperti gambar di atas). Dulu saya tertanya-tanya mengapa ada beg cendawan yang sudah putih di bawah, tapi di bahagian atasnya yang berdekatan dengan mulut cendawan atau cap kelihatan berwarna seperti masih belum diliputi oleh maisilium. Rupa-rupanya angkara serangga ini. Saya baru mendapat info ini hasil dari persoalan yang saya ajukan pada Mr Kuan, pengusaha cendawan di Semenyih. Beliau memang seorang yang ramah dan tidak lokek ilmu. Setiap kali berkunjung ke sana, tak pernah sekali saya tidak mendapat ilmu-ilmu baru dalam penanaman cendawan.

Sekian untuk hari ni. Esok saya update lagi info-info tentang cendawan. Banyak gambar-gambar yang saya ingin kongsi bersama pembaca blog saya. Terima kasih...

Comments

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi