Skip to main content

Tak Cukup Kukus

Gara-gara tidak cukup kukus, saya terpaksa membuang lebih 200 beg hasil daripada kukusan 3 tong pada pagi lebih kurang sebulan yang lepas. Saya baru sahaja mengasingkan beg-beg tersebut dari rak minggu lepas. Rasa sedih sangat. Iyelah sebab melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya dipandang ringan. Masa tu saya kukus 3 tong dram. Saya siap tidur kat farm sebab nak menunggu untuk padamkan gas. Tapi semua gas kebetulan habis serentak pada pagi tu. Masa tu lebih kurang jam 2 - 5 am. Satu tong gas habis kul 2. Masih ada lebih kurang 2-3 jam ia perlu dikukus. satu tong dram lagi pun terpadam sebelum sempat 6 jam dikukus. Ada satu tong tu sempat saya kukus sampai 6 jam. Jadi saya ambil tong gas tu dan gantikan pada tong dram yang kehabisan gas yang pertama tu. Tong yang satu lagi saya kira halal je lah walau tak kukus sampai 6 jam. Dengan harapan, boleh la tu kot. Saya cuma sambung kukus untuk satu tong dram sahaja. Saya bangun jam 6 untuk tutup, gas tu pun dah terpadam. Tak pasti pukul berapa. Jadi yang ni saya kira halal jugak. hehehe...

nampak tak 2 ruang kosong tu? itulah tempat letak yang tak cukup kukus tu, semua habis!!!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

proses pengasingan...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Beg-beg media yang rosak akibat tak cukup kukus saya asingkan pada suatu rak khas...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tapi secara teorinya mana boleh ganti-ganti begitu. Waktu kukusan sepatutnya dikekalkan secara berterusan. Sebabnya, wap itulah yang akan membunuh kuman-kuman pada beg media. Jadi tak boleh nak main sambung-sambung. Kalau memang pun dah kukus 3 jam, gas habis. Tak boleh tunggu dalam 2,3 jam lepas tu untuk sambung kukus. Kena kukus terus. Itulah yang terjadi pada saya waktu tu. Oleh kerana pagi-pagi buta, jadi saya ambil tindakan yang tidak lojik itu. Sekarang siapa rugi? Saya jugak... Lepas ni kena hati-hati. Pastikan kukusan tidak kurang dari 6 jam secara berterusan. Kalau dah kukus 6 jam, memang confirm cukup. Kurang jam boleh, tapi pandai-pandailah sendiri buat eksperimen.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Saja letak gambar kat atas ni. Ni koleksi tong dram saya yang terbaru. Ada 5 bijik. Sekarang kapasiti pengeluaran beg sehari sudah mencapai 500 beg. Jadi saya memang memerlukan banyak tong dram untuk proses pengukusan. Nak beli steamer yang harga RM4k tu belum mampu. InsyaAllah nanti kalau ada rezeki saya nak beli steamer dan juga mixer yang jumlah harganya adalah RM10k. Ada sapa-sapa nak derma tak? hehehe...

Comments

Anonymous said…
Kagum saya tengok gambar-gambar cam botol-botol & drums tuh. Tak sangka, budak baru grad pun berani meniaga / bukak farm sendiri. I guess orang muda zaman skrg jenis berani-berani kot. Tahniah! Tabahkan semangat dan teruskan berusaha jadi usahawan wanita Islam yang berjaya.

SKB
Anonymous said…
hai skb...
thanks yer... boleh saya tahu ni siapa? takdelah berani sangat.. tapi sebab dah tekad... lagipun nak tunggu makan gaji takde orang nak gajikan.. baik saya yang bagi orang makan gaji.. hehehe... jadi kena jadi bos lah.. :)
Anonymous said…
awak dah survey ke kat kedai2 besi yang boleh buatkan custom made punya steamer. Rasanya tak sampai 4k kalo kena gayanya. Bukan apa, kena kreatif sikit bab steamer ni, kalo nak dptkan yg sebijik sama mcm yg pertanian punya tu, memang kalah le kita... tapi awak ni pompuan kira susah jugak nak ke ekdai2 besi survey hehe,... awak ngejah le ngan mano2 saing... ok begheh.

apaapajelah
Anonymous said…
salah satu cara untuk memastikan yang bongkah di kukus secukup rasa dengan mengira tempoh pengukusan bermula dari penghasilan wap/stim dari tong drum.Sekiranya EM dicampur semasa penghasilan media, seelok-eloknya beri masa kepada kuman baik menjalankan tugasnya sebelum dikukus.

sekadar idea,
MFR

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi