Skip to main content

Bazaar Ramadan

Saya sekarang tengah menghitung-hitung untuk membuka gerai kat bazaar ramadan di dalam UKM di atas tapak pesta konvokesyen yang saya plan untuk membuka gerai dulu tapi tak jadi. Sewanya agak mahal dan saya memkirkan tentang pulangannya itu bakal menguntungkan atau tidak. Tapi itulah peluang saya berniaga kan?

Ada tapak dengan sewa RM400 tapi tanpa bumbung dan elektrik. Kalau berbumbung, RM1000 selama 3 minggu. Saya tak pasti lagi nak ambil yang mana satu. Apa yang nak dijual selain cendawan goreng pun belum difikirkan lagi. Tapak seluas 20 x 10... agak besar juga. Saya mungkin akan menggunakan tepung goreng Serunding teman forumer dari Bicara Jutawan sebab rasanya memang sedap sekali.

Dua hari lepas saya berpeluang berkunjung ke gerainya untuk membeli tepung tersebut. Sebelum ni saya hanya menunggu tepung dari Am Pontian yang akan berkunjung ke farm saya sabtu ni. Tapi kawan saya dari Melaka memerlukan tepung tersebut lebih awal untuk dijual pada pesta konvokesyen kolejnya. Jadi bila saya godek-godek topik 'tepung goreng cendawan' yang saya buka di forum bicarajutawan, saya ternampak Serunding mempromosikan tepungnya. Alhamdulillah dapat jugak bekalan tepung tersebut untuk dijual di sana. Jadi buat serunding, best la awak... sampai melaka dah tepung awak tu.. hehehe...

Serunding digerainya. Tengah tulis resit kat saya tu...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sambil beli tepung, saya sempat jugak belajar cara-cara mengoreng cendawan goreng menggunakan tepung tersebut. Tidak jauh beza sekiranya menggunakan tepung kentucky tapi yang bagusnya ia tidak memerlukan telur. Jadi lagi menjimatkan lah. Dan rasanya memang ranggup padanlah dengan namanya cendawan goreng crispy. Belum sampai rumah, saya dah habiskan dua bekas polystrene yang Serunding bagi free kat saya hari tu.

Cendawan goreng crispy!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Cara nak buat...

Cairkan sedikit tepung dengan air. Jangan terlalu cair.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Cendawan yang sudah diracik-racik dicampurkan dengan tepung cair tadi dan pastikan tepung tersebut ia melekat pada cendawan.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Lepas tu baru lah tambah tepung yang kering dan pastikan cendawan tadi diseliputi oleh tepung. Sama konsep macam guna tepung kentucky. Cuma bila tepung kentucky kita salut pakai telur pastu baru guna tepung.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pastikan minyak sepanas-panasnya dan goreng cendawan tersebut.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ia perlu di balik-balik semasa digoreng. Jangan biar je gitu dalam minyak panas tu.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pastu barulah angkat... pasti ranggup!!!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Thanks to Serunding aka fairuz... Pasti awak akan dapat bisnes besar lepas ni... :)

Comments

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi