Powered By

Sila "bookmark" blog ini menggunakan Social Bookmark kegemaran anda:

Powered by Blogger

Friday, December 14, 2007

EM & Tanpa EM

Saya baru sahaja menggunakan EM dalam penghasilan beg-beg media. Beg pada batch yang pertama akan mencapai usia sebulan 16hb Disember ini. Iaitu hanya 2 hari lagi dari hari ini. Dalam tempoh itu, sudah ada beg yang sudah putih sepenuhnya, dan ada yang hanya tinggal sedikit lagi. Perbandingan antara EM dan tanpa EM juga saya lakukan dan ini contoh gambarnya. (Ni beg media yang saya simpan kat rumah untuk tujuan pemantauan. Gambar tu pun saya amik kat atas printer pixma saya :))

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

EM dikatakan mempercepatkan pertumbuhan maisilium antara 10% -15%. Dan ia terbukti melalui penyelidikan saya. Tapi dari gambar tu kita boleh nampak perbezaan tidak berapa ketara. Mungkin hasilnya akan membuktikan keberkesanannya. Hasilnya akan dketahui tidak lama lagi selepas beg mencapai tahap matang.

Sedikit penerangan mengenai EM yang saya petik dari blog bakteriabaik

Penggunaan Bio Teknologi EM dalam Cendawan telah diakui berkesan oleh Jabatan Pertanian dan Pertubuhan Peladang Kebanggsaan (LPP) majalah peladang bil 12/2006 edisi DEC. Boleh mengurangkan kerosakan pada bongkah (PP) cendawan setelah melalui proses pemeraman. ‘Bacteria baik’ atau EM ini juga dapat meningkatkan tumbesaran cendawan dan menambah pusingan pengeluran 6-7 kali. Bongkah Cendawan yang sudah lama dan tidak lagi hasilkan cendawan boleh ditukar kepada baja kompos yang berkualiti tinggi.


Kebaikan: Tingkatkan hasil 10% ke 15%, Kerosakan berkurangan 20%, Rasa lebih kenyal dan sedap, Tiada serangga, Cendawan tahan 6 ke 7 hari


Cara penggunaan:
-Em disembur kepada seluruh bahagian semasa pembersihan tempat penanaman pada cairan 1:500.
-Semasa penyediaan bongkah, campurkan EM pada air dengan nisbah 1:500. ½ sudu teh + 1 liter air atau 1 sudu besar + 16 liter air (satu baldi)
-Sembur EM di sekeliling bangsal sehingga jarak 50 meter untuk mengelakakan serangan serangga. Ia boleh menghalang kemasukan serangga perosak.
-Selepas tuaian, sembur EM pada nisbah 1:100 pada bangsal

1 comment:

Anonymous said...

Dah dapat hasil perbandingannya ?