Skip to main content

Mini Mixer

Hari ni cukup 35 hari usia mini mixer saya... :) Saya baru beli bulan lepas. Tapi sejak beli dah macam-macam jadi... Tali kipas (eh ke panggil tali pe?) tercabut lak, skru longgar la. Tapi nasib baiklah seorang peserta kursus saya yang datang ke farm membayar yuran kursus kerja membaiki mesin. Jadi dia la tolong baiki pe yang patut. Alhamdulillah dah ok. Tak ada masalah setakat hari ni.

Tapi bagi saya... Satu kekurangan mesin ini... Ia tidak berfungsi dengan baik seperti yang diharapkan. Dah la boleh isi maksimun haya 20kg sahaja. Saya fikir ia boleh ringankan beban kerja saya yang membancuh secara manual sejak sekian lama, tapi terpaksa juga guna manual untuk ratakan balik. Sebabnya ia memang tidak rata. Dulu Lutfi Terengganu, yang saya anggap sebagai mentor saya pernah bagitahu saya tentang mesin ni. banyak kali saya tanya dia. Bukan sekali. Jawapannya masih sama. Tidak rata... Tapi saya beli jugak sebab ramai yang kata ok. Dia yang ada dua mesin ni pun masih gaul secara manual.

Tapi saya banyak juga bertanya dan belajar dengan orang yang selalu menggunakan mesin ni. Jadi cara-cara untuk membolehkan ia menggaul secara rata boleh dipertingkatkan.

Ada sesiapa tahu cara-caranya? Mungkin setiap orang ada teknik tersendiri....

Ni la mesinnya... Kaler hijau.. last stok...
Photobucket

Kena cuci la pas guna...
Photobucket

Comments

Unknown said…
ada caranya untuk bagi rata bahagian belakang tu...nanti saya pi sana ajar...saya boleh kacau 25kg habuk untuk 50 beg
Zamlan said…
Fatisha,
Kat Chini Agro, kami gunakan senduk kayu besar(org guna utk kacau kawah, cam pengayuh sampan tu) utk ratakan habuk kayu time mesin sedang berputar. Satu lagi, mula-mula gaulkan habuk,dedak dan kapur dulu utk 2,3 minit utk kasi campuran tu rata. Then barulah letak air sikit demi sedikit..

Setakat ni kami takde masalah guna mixer ni..
Fatisha said…
saya dah cuba banyak kaedah gak... macam2 org ajar saya... bila buat... memang boleh rata.. tapi penat jugak.. hehehe....

saya letak air dulu sket... citra mushroom ajar... then baru habuk kayu.. air lagi...

ada yang ajar eta air secara semburan... mcm2 la.. tapi letih gak kan seba 20kg je... nak 500 beg kena buat 10 kali... tapi takpelah.. ringan gak keje dari bancuh manual...
Anonymous said…
mana mana pon bleh....janji ader sen nak beli mixer...
Anonymous said…
saya ni baru nak belajar pasal cendawan ni. tahun ni dulu ada gak gi tanya2 seorang brader kat salak tinggi yang buat cendawan ni. dia pun gunakan mesin pengisar yang sama cam mesin kaler hijau tu, CUMA SAIZ MESIN DIA DENGAN MESIN AWAK TU SAYA TAK PASTI. YANG PASTINYA, DIA PESAN KAN SAYA, JANGAN GUNA MESIN BESAR, GUNA MESIN YANG KECIK, SO BARULAH RATA....
Anonymous said…
oo... mcm tu lak yer,... say aingat mesin yang besar tu lagi rata.. yang bulat tu... macam kat upm...
Anonymous said…
nak rata & lebih, teknik saya, masuk semua media, habuk, dedak & air kapur kira2 3/4 penuh. tutup mulur mixer dgn guni atau sewaktu dgn nya. sambil dia pusing, gerak2kan ke atas & bwh secukup rasa
Anonymous said…
guna jari pon bleh.....

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi