Powered By

Sila "bookmark" blog ini menggunakan Social Bookmark kegemaran anda:

Powered by Blogger

Monday, July 30, 2007

Terbakar

Fuh.. tajuk cam dahsyat je.. Sebenarnya pergelangan tangan saya disambar api gas tadi masa saya pasangkan api untuk kukus beg media. Wah... bau hangit bulu tangan terbakar kuat.. hehehe... Nampak tak kesan terbakar tu... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Lepas kukus tadi saya suntik benih. Dua tong je. Masih ada satu tong yang belum disuntik. Panas lagi. Esok pagi baru boleh rasanya. Saya ingat nak suntik sekali dengan yang saya kukus tadi. Ni gambar tengah menyuntik benih. Tapi ni bukan tangan saya la. hehehe.... cara ni salah sebab mana ntah cap beg tu. Patutnya cap tu tangan kiri pegang, buka sikit je then terus tuang benih ke dalam. Ni gambar awal-awal dulu. Biasalah main-main. Kat beg pun siap boleh lukis gambar... :) Kenangan terindah tu...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Biasanya untuk rekod, saya akan conteng kat whiteboard ni sebelum saya salin balik dalam buku production record. Ni antara kenangan-kenangan terawal saya buat beg di farm saya... Awal-awal dulu rekod untuk 5 hari dah penuh satu whiteboard tu... habis dicontengnya...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tapi sekarang dah tersusun sikit... Tapi masih ada selingan-selingan kat tepi tu.. hehehe... Siap dengan notice dari 'penasihat' saya...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Hari ni saya sempat bancuh 11 tong. Sepatutnya 10 je tapi saya terlebih air kena tambah la satu tong lagi. Tapi saya belum sempat bagging sebab tadi ada orang mintak tolong hantar komuter lak. So saya terpaksa balik rumah. Kalau tak mungkin kul 1, 2 pagi karang baru saya sampai rumah. Saya singgah rumah jap. Ingat nak makan. Sebab tadi saya ada masak banyak masa tengahari. Kalau diorg belum makan, saya nak habiskan je lauk dan nasi tu. Saya ingat nak pergi sekejap lagi untuk bagging tapi makcik cakap datang esok jelah. Saya call makcik tadi mintak tolong padamkan api. Tapi nampaknya saya terpaksa pergi jugak sebab saya lupa sesuatu. Saya terlupa nak pek cendawan yang saya dah tuai tadi. Jadi kena pergilah jugak.


Itu sahaja untuk malam ni...

p/s: saya tunggu 'penasihat' saya balas sms saya... Saya akan tunggu...

4 Cerita

Cerita I - Cendawan Sulong

Beg media sulong yang saya hasilkan di farm saya sudah mula menunjukkan hasil. Belum cukup dua bulan ia dah mula tak sabar-sabar untuk keluar dari beg tempatnya berkurung. hehehe. Seronok saya tengok sebab ia menunjukkan kerja tangan saya menjadi. :) Jadi satu petak yang boleh terisi 69 beg saya sudah buka separuh daripadanya. Ada yang belum putih sepenuhnya tapi sudah hendak keluar cendawannya jadi saya bukakan terus penutupnya.

Saya dah buka penutup bagi petak yang pertama... separuh je dulu...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ni beg yang sudah keluar cendawan dari penutupnya...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Tengok tarikh benih disuntik. 4/6. Belum cukup 2 bulan kan...Putih (maisilium) pun belum sampai ke bawah...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Yang ni pun sama, tak sabar-sabar nak keluar...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Cerita II - Tong Dram


Saje je nak tunjukkan pada semua pembaca blog saya tong dram ni. Kat farm saya ada 4 tong dram yang boleh isi lebih dari 100 beg media bergantung kepada susunan dan juga ketinggian penutup tong itu sendiri. Contohnya kalau pakai tong dram yang ditutup pakai klip, yang memang penutup atasnya boleh dibuka, tong macam tu boleh isi lebih kurang 27x3= 81 beg dan tambahan 3,4 beg di atas layer paling atas. Total mungkin boleh mencapai 90 beg. Kalau pakai penutup menggunakan tong dram yang dipotong 3, boleh isi 27x4=108 beg media. Tambahan beg pada layer paling atas, jumlah beg boleh mencapai 115 beg. Kalau pakai penutup yang dipotong 2 bahagian lak leh isi lebih dari 120 beg. Jadi kalau nak jimatkan gas, pakai lah penutup yang dipotong 2 bahagian je.

Koleksi tong dram saya.. :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tong dram yang pakai klip. Yang ni saya tak jumpa lagi. Ni gambar yang saya ambil masa pergi kursus 1st dulu. Boleh isi +- 90 beg

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tong dram dengan penutup yang dipotong 3 bahagian. Boleh isi +- 115 beg

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tong dram dengan penutup yang dipotong 2 bahagian. Boleh isi +- 120 beg

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Selain tu, cara untuk elakkan tepi beg daripada terbakar semasa pengukusan adalah dengan memakai jaring hijau ni. Yang ni dibuat dari plastik. Harga saya beli kat kedai RM10 satu meter. Pengunaan jaring ni saya mula-mula tengok di farm Citra Mushroom.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kalau nak pakai guni pun ok. Lagi jimat kos. Harga satu 40 sen je. Lapik pada tepi tong dram. Lepas tu baru letak beg. Yang ni lak saya tengok Lutfi yang buat.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pelapik tong dram lak saya guna macam-macam bentuk. Yang ni semua diperbuat dari kayu.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Yang ni lak kayu kat atas je. Kat bawah tu saya lapik dengan bata 2 lapisan. Kat atas bata baru letak kayu. Letak jaring besi pun boleh. Mana-mana yang sesuai lah.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ada satu lagi saya lapik dengan jaring hijau plastik tu. Yang saya buat lapik tepi tong dram tu. Tapi yang ni saya lupa amik gambar. Sama juga kat bawah letak bata 2 lapisan then baru letak jaring hijau tu.

Kesimpulannya: Kalau ada bajet lebih, belilah steamer yang boleh isi 1000 beg tu. Senang citer.. :)

Cerita III - Cendawan Reject dan Serangan Perosak

Tuaian hari semalam 29/07 banyak sangat reject. Antara sebab-sebab reject tu saya letak contoh gambar kat bawah ni. Contoh serangan perosak jugak saya letakkan sekali.

1. Cendawan tiram kelabu jadi cendawan tiram putih

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- sebenarnya bukan betul-betul pun. Cuma warnanya yang berubah. Sebab musababnya saya belum pasti. Tapi yang ni jarang-jarang berlaku. Biasa pada beg cendawan yang sudah tak produktif.

2. Cendawan tidak membesar dan kekeringan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- masalah ni biasa lah sangat. Kadang-kadang cendawan tak besar dan kekeringan sikit. Biasanya bentuk macam ni lah berkedut-kedut sket. Tak cantik macam cendawan biasa. Kemungkinan air kurang.

3. Cendawan diserang semut

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- yang ni memang saya belum cari lagi penawarnya. Sekarang semut dah makin bertambah-tambah. Kalau saya makan kat dalam bilik saya kat farm tu pun, kejap je semut datang. Yang ni semut siap buat sarang kat dalam cendawan tu. Sampai berlubang. Kalau cendawan tu kita biar lama-lama memang lubangnya akan bertambah besar.

4. Cendawan berkedut-kedut

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- cendawan yang dituai terlalu lambat akan mengalami masalah ni. Tapi ni bukan kedutan yang terhasil sebab tuaian lambat tetapi keluar-keluar je dan memang camni. Memang tak boleh buat apalah. Tapi still boleh makan. Isi tebal lagi tu...

5. Cendawan tak licin macam biasa.. hehehe..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- yang ni pun satu lagi msalah yang tak dapat saya tahu puncanya. Masalah ni hanya kadang-kadang terjadi. Kat atas memang tak licin. Kalau tengok macam takut je nak makan. Kat bawah bahagian insangnya ok je. Macam cendawan biasa.

6. Masalah semut yang berkumpul di celah-celah insang cendawan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- yang ni bukan reject. Boleh makan. Tapi masalah pada saya lah masa packing. Sebab terpaksa belek satu-satu untuk cari semut yang berkumpul. Kadang-kadang dah siap pek barulah dia nak keluar.

7. Masalah serangga bari yang berkumpul di celah-celah insang

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

- yang ni pun satu masalah utama saya. Tapi cara untuk elakkan perkara ni saya dah tahu. Kata Lutfi Trg ada 2 cara. Satu, cara semulajadi. Kena ada sarang labah-labah. So kalau ada sarang labah-labah kat dalam bangsal tu biarkan saja. Saya lupa nak tanya Lutfi, labah-labah yang makan bari ni ke atau jaring dia yang perangkap serangga ni. Cara kedua, sembur dengan limau kasturi. Jangan sembur pada cendawan tapi pada keliling bangsal. Ini dapat elakkan daripada serangan bari ni. Betul ke panggil bari? hehehe... Lutfi cakap kat Terengganu panggil 'baring'. Saya pun dah jadi orang KL ni lupa lak bahasa Trg.. hehehe... (Loghat Trg tak leh hilang. Kalau saya cakap mesti orang tau saya ni orang TRG).

Cerita IV - Cendawan goreng lagi...

Macam biasalah, saya akan buat cendawan goreng dan juga masak sup cendawan kalau ada lebihan cendawan reject yang terlalu banyak. Kadang-kadang langsung takde reject. Tapi bila dah banyak tu memang kena makan sendiri lah. Nasib baik lah makan cendawan ni tak muak. Sebab suka kan. Nampaknya kena selamanya suka lah.. kalau tak nanti membazir :) Cendawan goreng sedap kalau guna yang isi tebal-tebal. Rasa macam makan ayam goreng lak. Tapi kalau isi nipis, tak berapa best sangat lah. Betul tak orang yang suka makan cendawan goreng tu... ? :) Aritu makan tak habis...

Yang ni pakai tepung adabi.. kuning sket...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Yang ni tepung kentucky.. putih sket...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tengah goreng...berbuih-buih, beselah celup telur kan... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Siap!!!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sup cendawan... sedappp....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Itu saja laporan saya untuk hari ini. Sekian... :) Masa untuk tidur... Lupa satu perkara. Terima kasih pada yang betulkan ejaan begging tu. Sebenarnya bagging, daripada root word 'bag' dalam bahasa inggerisnya... :) Saya tahu tapi tersilap.. hehehe...

Thursday, July 26, 2007

Ketensenan Melanda...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Semalam saya sempat bancuh 10 tong habuk kayu sebelum saya bertolak ke rumah sahabat saya untuk mengambil dia dengan tujuan untuk menolong saya melakukan kerja-kerja kat farm saya tu. Rumah dia tu memerlukan saya melalui MRR2 untuk ke sana. Yang tensionnya saya tersekat dalam jem yang panjang... 3 jam!!! Haduiii... Ni gara-gara pokok tumbang kat Ampang. Sepatutnya ambil masa dalam 40 minit je untuk sampai umah dia dari Tol Kajang dengan kereta sport saya tu hehehe. Kalau kereta tak sport maybe dalam 30 minit kot dah boleh sampai. Ingat nak siapkan kerja tu malam tadi tapi dah sampai sana dah 8 lebih bila masa lak saya sempat nak begging 10 tong bancuhan tu malam tu jugak. Tertangguh lagi kerja saya. Saya sempat menangis dalam kereta sebab tension giler (hobi saya memang menangis pun.. hehehe.. dulu masa kat ukm tunggu bas nak balik hostel. 2 jam tak dapat-dapat. Saya menangis gak kat bus stop tu. Sebab tu saya beli motor dari 1st sem lagi. Den tak suka nunggu-nunggu ni). Saya fikir nak cepatkan kerja tapi melambatkan kerja lak gara-gara jem tu. Itulah, kita manusia hanya mampu merancang, Allah juga yang tentukan.

Pagi ni saya siapkan kerja-kerja semalam. Malam tadi saya sempat letakan habuk kayu dalam plastik je. Tak hentak tak apa. Pagi ni baru saya buat semua tu. Alhamdulillah dah setel semua. Biasalah, pagi-pagi saya harvest cendawan, lepas tu siram. Saya siapkan begging, kukus dan lepas tu baru pack cendawan yan harvest pagi tadi tu. Saya kukus tadi pukul 2.30 petang. Malam ni kul 8.30 kena tutup lah. Sekejap lagi saya akan ke farm balik untuk suntik benih. Ada 4 tong yang belum disuntik. Petang ni siap insyaAllah semua.

Semoga perjalanan kerja-kerja saya dipermudahkanNYA...

p/s: maaf untuk 'dia'...

Wednesday, July 25, 2007

Ceritanya...

Jumaat lepas, ada yang datang kerja part-time sambil belajar. Hilmi dan adiknya. Dapat la 257 beg. Kalau standard saya leh dapat kurang dari 230 beg media sahaja untuk 10 tong bancuhan. Tapi takpelah baru nak belajar balik kata Hilmi, dah setahun tinggal. Thanks yer banyak-banyak. Sampai kul 11 lebih diorang buat kerja.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Cerita hari sabtu lak, saya dan sahabat saya buat beg jugak. Dapat berapalah lupa lak saya tapi 200 lebih jugak lah dengan 10 tong bancuhan habuk kayu. Plan nak buat 15 tong bancuhan tapi tak sempat sebab ada kerja sket dan start pun dah kul 4 petang sebab ada pelawat. Yang ni pun malam siap sebab siang buat kerja-kerja lain kat farm seperti korek, tutup, suntik benih dan lain-lain. Sambil-sambil kawan tu begging, saya masak cendawan goreng dan aktiviti ini dilakukan di farm saya juga. hehehe... Saya goreng sebab orang tu suka sangat makan cendawan goreng. Pakai tepung apa pun, bila saya tanya sedap ke tak, dia jawab sejak bila kalau buat cendawan goreng akan rasa tak sedap? Jadi kesimpulannya cendawan goreng akan jadi sedap walau tepungnya tak best sebab orang yang sukakan cendawan goreng tak kan rasa pe-pe. Asal cendawan goreng, memang sedap lah rasanya. :) Nak masak cendawan goreng dengan kos yang agak tinggi sket pakai tepung goreng ayam adabi lah, ataupun tepung kentucky... Tapi memang bestlah rasanya. Celup telur, then balut dengan tepung, goreng! Senang je.. Rasanya, fuuhhh... best macam ayam... nak-nak kalau yang isi tebal. Hadusss.. memang tak leh nak cakap pe... Lupa lak saya, pagi tadi pun saya buat cendawan goreng, Tapi guna tepung kentucky cap PUAS. Rasanya pun puas la jugak.. Tak gitu awak... :)

Ni la tapak saya memasaknya... tau kat mana? hehehe...tengok kat belakang tu ada apa... :)
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

bahan-bahannya...
cendawan segar 200gram
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

telur ayam 2 biji
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tepung adabi 100 gram
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Minyak
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

sapa suka mayonis leh cicah ngan mayonis
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Hari ahad lak saya cuma singgah farm sekejap untuk pasang api. Lepas tu saya bertolak ke Klang untuk ke Citra Mushroom. Pergi ambil bekalan benih dan juga cendawan. 2,3 hari ni saya alami kekurangan dalam hasil tuaian yang amat kritikal. Sebabnya biasalah buat timing tak betul dan saya dah terlambat tutup jadi nak buka awal-awal tak boleh la belum masa. Thanks to Khalid Citra yang tolong carikan benih untuk saya. Saya bergegas balik ke farm sebab ada 2 trip orang akan datang ke farm hari ni. Tapi saya lak tersesat sket masa balik. Sampai termasuk PLUS dan terus keluar Tol Jalan Duta.

Cerita hari selasa, saya baru order habuk kayu baru harini. Stok habuk kayu yang ada mungkin booleh buat kurang dari 1000 beg media lagi. Tadi dah buat 100 lebih beg. Thanks to Lokman, Karim dan sorang lagi. Saya tak pasti nama apa kerana datang membantu saya. Penat juga hari ni seharian mengerjakan habuk kayu tu sebab ia melimpah sampah ke luar dari tempat simpanan. Saya terpaksa bertungkus lumus memasukkan ke dalam guni dan juga menolaknya masuk ke dalam aga tidak terkena hujan. Dan proses ini mengambil masa 2 jam. Syukur lah sebab harini tak hujan. Tadi sebelum balik ke rumah saya bancuh 10 tong habuk kayu. Esok pagi hanya tambah air dan gaulkan hingga sebati. Then macam biasa kena begging la. So kalau ada lagi yang nak datang membantu boleh je... hehehe..

Ni la bukitan habuk kayu sebelum saya mengerjakannya
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dah siap tolak ke dalam dan juga masukkan dalam guni. Letih tau buat ni...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ni la lori habuk kayu tu.. silap la bagitau kat orang.. lori 3 tan bukan 5 tan.. n bukan dari nilai tapi seremban...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sementara menunggu 3 sekawan tu datang, sempatlah saya buat ni. Masukkan span dalam cultivated cap. Dapatlah sekotak tapi saya sambung tadi sket sebelum balik rumah. Hari tu buat dengan orang tu sampai gaduh-gaduh berebut span. hehehe...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Friday, July 20, 2007

Bancuh n Bagging

Tajuk kat atas tu rojak. Tapi takpelah.. hehehe... Saya cuma nak cite yang dua hari lepas saya bagging seorang diri. Memang letih giler. Saya bancuh tu sehari sebelum tu iaitu malam sebelum hari saya membancuh. Saya bancuh 165kg habuk kayu, 16.5kg dedak dan 1.65kg kapur. Senang kan ratio dia, 100:10:1. Tapi bukan 165 kg sekaligus. Saya buat 3 kali bancuh. Manual tau! Penattt....

Saya start bagging dalam pukul 8 pagi. Saya siapkan semuanya dalam kul 4 petang. Semua beg yang saya dapat berjumlah 338 beg media. Tapi saya tak sempat kukus hari tu. Baru pagi semalam saya kukus. So petang ni saya boleh keluarkan dari tong dram. Dan suntik benih pagi esok. Saya dah dapat bekalan benih dari Vita. Seorang kawan yang sama-sama berkursus di UPM haritu jualkan pada saya 30 beg benih. Masa pergi vita aritu dia beli 100 beg. Dia dah guna 70 beg. Sekarang dia nak berehat jap sebelum buat beg baru. So yang lebih-lebih tu dia jualkan pada saya dulu. Bagi bancuhan ni, saya perlukan benih dalam 4 ke 5 beg. Satu beg benih tu leh suntik dalam 70-80 beg media. Kalau takde yang tumpah dah terer menyuntik benih, 4 beg benih tu dah cukup untuk bancuhan ni yang boleh hasilkan kurang dari 350 beg media. Tapi kalau banyak tumpah dan 5, 6 beg benih tak cukup lagi.

Pagi ni saya pergi agak lambat sket sebab kawan yang saya biasa hantarkan pergi kerja tak balik rumah. Semalam saya sepatutnya ambil dia baik kerja tapi saya ada hal sikit jumpa kawan untuk bincangkan tentang quotation yang saya perlu siapkan harini. Mesti dia tumpang rumah abang dia. Saya dah bangun pagi tadi nak hantar dia pergi kerja, tapi tengok-tengok dia takde. Jadi saya sambung tidur balik. hehehe.. Kalau tak belum pukul 8 saya dah sampai farm sebab saya hantar kawan saya pergi kerja dalam 7.30. Harini lepas saya suntik benih, saya ingat nak bancuh beg baru. Tapi ada orang nak datang kerja parttime petang ni. So bolehlah saya buat kerja-keja lain dulu. Masih banyak beg yang belum saya rehatkan sampaikan beg tu asyik keluar je hasilnya. Sebab saya hanya korek tapi tak sempat tutup.

Sekarang ni, jadual saya buka dan tutup beg juga masih dalam proses pembelajaran kot. hehehe... Sebabnya selalu masa lari. Saya buat jadual, hari khamis mesti keluar banyak sebab biasanya hari jumaat saya dapat tempahan banyak sket cendawan. Tapi selalunya pagi jumaat atau tengahari jumaat tu baru nak besar cendawan tu. Tapi takpelah, belajar sikit-sikit. Tap timing tu dah tak jauh sangat dah. K, lah sampai sini dulu. Ni ada sedikit gambar yang ingin saya kongsi.


8 pagi- timbunan habuk kayu yang kadang2 buat saya sesak nafas.. hehehe.. boleh habis ke ni...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

10.15 pagi- dah hampir separuh...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

11.25 pagi- sket je lagi...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

11.40 pagi- habis dah! total time dalam 3 1/2 jam lah proses untuk isi sahaja.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

2.40 petang- beg siap dihentak dan kiraan mula dibuat... semua 338 beg...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

3.15 petang- siap letakkan leher. cultivated cap belum letak. lupa lak nak amik pic.. hehehe
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket