Powered By

Sila "bookmark" blog ini menggunakan Social Bookmark kegemaran anda:

Powered by Blogger

Friday, April 18, 2008

Ingin Memulakan Projek di Terengganu? Pakej Bangsal Cendawan dan Rumah Kedai

Selepas berbincang dengan ayah, bangsal saya di Bukit Payung, Terengganu perlu disewakan memandang saya belum pasti akan balik selepas projek cendawan saya di sini semakin menunjukkan tanda-tanda yang positif dan begitu menggembirakan orang yang banyak membantu dari segi kewangan kepada FAF. Saya sedang merancang untuk berpindah ke tapak lebih besar untuk meningkatkan lagi hasil keluaran cendawan FAF yang menjadi 'main reason' saya memulakan perniagaan ni.

Bagi yang berminat untuk memulakan projek di Terengganu terutamanya bagi warga Terengganu yang tinggal berhampiran dengan rumah saya di Kampung Binjai Bongkok saya ingin menawarkan pakej penyewaan untuk memulakan projek cendawan di sana. Mungkin ramai yang tak punya modal yang besar untuk memulakan sesuatu projek memandangkan untuk bermula, sekurang-kurangnya kita memerlukan modal lebih kurang RM20 ribu untuk menyiapkan fasiliti seperti bangsal cendawan, bilik suntik, tempat bancuh, ruang habuk kayu, bilik peram, stor dan lain-lain.

Kebetulan di hadapan bangsal cendawan yang bersaiz 20'x20' tersebut ada satu pintu rumah kedai kepunyaan ayah saya yang baru sahaja siap diubahsuai dari sebuah rumah kayu. Rumah kedai bersaiz 20'x50' dan terdapat sebuah bilik. Kedai tersebut boleh la digunakan sebagai tempat bancuh, suntik benih, stor dan juga peram. Manakala bangsal cendawan di belakang kedai tersebut sebagai tempat penuaian. Jadi tak perlulah memikirkan untuk mencari modal yang besar bagi memulakan projek. Hanya keluarkan sedikit modal untuk sewaan dan juga membeli bahan mentah.

Pada sesiapa yang merancang untuk memulakan projek cendawan berhampiran kawasan tersebut boleh la hubungi ayah saya , En Yusof B. A Rahman di talian 0139039329.

Pakej Bangsal Cendawan dan Rumah Kedai.
Bangsal - saiz 20' x 20' dengan rak dan beratap nipah.
Kedai - saiz 20' x 50' dengan satu bilik.
Sewaan - RM500 sebulan.

1 comment:

Anonymous said...

Saya kurang jelas........ maknanya sewa tapak semua tu RM500 je? Bagaimana dengan peralatan lain? Saya berminat untuk menceburi bidang ini tapi masih belum ada ilmu lagi pasal penanaman cendawan ini.