Skip to main content

Ingin Memulakan Projek di Terengganu? Pakej Bangsal Cendawan dan Rumah Kedai

Selepas berbincang dengan ayah, bangsal saya di Bukit Payung, Terengganu perlu disewakan memandang saya belum pasti akan balik selepas projek cendawan saya di sini semakin menunjukkan tanda-tanda yang positif dan begitu menggembirakan orang yang banyak membantu dari segi kewangan kepada FAF. Saya sedang merancang untuk berpindah ke tapak lebih besar untuk meningkatkan lagi hasil keluaran cendawan FAF yang menjadi 'main reason' saya memulakan perniagaan ni.

Bagi yang berminat untuk memulakan projek di Terengganu terutamanya bagi warga Terengganu yang tinggal berhampiran dengan rumah saya di Kampung Binjai Bongkok saya ingin menawarkan pakej penyewaan untuk memulakan projek cendawan di sana. Mungkin ramai yang tak punya modal yang besar untuk memulakan sesuatu projek memandangkan untuk bermula, sekurang-kurangnya kita memerlukan modal lebih kurang RM20 ribu untuk menyiapkan fasiliti seperti bangsal cendawan, bilik suntik, tempat bancuh, ruang habuk kayu, bilik peram, stor dan lain-lain.

Kebetulan di hadapan bangsal cendawan yang bersaiz 20'x20' tersebut ada satu pintu rumah kedai kepunyaan ayah saya yang baru sahaja siap diubahsuai dari sebuah rumah kayu. Rumah kedai bersaiz 20'x50' dan terdapat sebuah bilik. Kedai tersebut boleh la digunakan sebagai tempat bancuh, suntik benih, stor dan juga peram. Manakala bangsal cendawan di belakang kedai tersebut sebagai tempat penuaian. Jadi tak perlulah memikirkan untuk mencari modal yang besar bagi memulakan projek. Hanya keluarkan sedikit modal untuk sewaan dan juga membeli bahan mentah.

Pada sesiapa yang merancang untuk memulakan projek cendawan berhampiran kawasan tersebut boleh la hubungi ayah saya , En Yusof B. A Rahman di talian 0139039329.

Pakej Bangsal Cendawan dan Rumah Kedai.
Bangsal - saiz 20' x 20' dengan rak dan beratap nipah.
Kedai - saiz 20' x 50' dengan satu bilik.
Sewaan - RM500 sebulan.

Comments

Anonymous said…
Saya kurang jelas........ maknanya sewa tapak semua tu RM500 je? Bagaimana dengan peralatan lain? Saya berminat untuk menceburi bidang ini tapi masih belum ada ilmu lagi pasal penanaman cendawan ini.

Popular posts from this blog

KOS YANG TERLIBAT DALAM MENGHASILKAN 7000 BEG CENDAWAN

Mengapa saya memilih 7000 beg cendawan bagi mengira kos? Bukan 100.. bukan 500.. bukan 1000 dan juga bukan 5000?
Ia adalah kerana bagi menghasilkan 7000 beg cendawan, kita memerlukan 1 lori habuk kayu getah dari sebuah lori dengan muatan 3 tan. Bukan 3 tan habuk, tetapi lori 6 tayar dengan BTM adalah 3000 kg. Muatan habuk kayu bagi sebuah lori 3 tan hanya kira-kira 2000 kg sahaja.
Kos yang terlibat adalah seperti berikut  (harga bergantung lokasi) :
1. Habuk kayu getah (1 lori)                            : RM500.00 2. Dedak padi halus ( 200 kg)                          : RM240.00 3. Kapur pertanian  ( 1 guni)                            : RM30.00 4. Air                                                                 : RM10.00 5. VITAL (vitamin untuk cendawan 2 kotak)  : RM120.00 6. Plastik PP saiz 6'x11' (1.5 guni)                    : RM400.00 7. Set Penutup (7000 set)                                  : RM1400.00 8. Gas (12 tong gas)                                          : …

Kursus Intensif Tanaman Cendawan Tiram Kelabu Anjuran Fatisha Agro Farm

Tahukah anda, tanaman cendawan adalah antara salah satu jenis sayur yang boleh dikomersialkan walau hanya sekadar diusahakan di kawasan rumah anda? Inilah peluang untuk anda menambah pendapatan.

 Setelah hampir 8 tahun berpindah ke Terengganu, kini Fatisha Agro Farm akan memulakan semula kursus cendawan secara intensif di Rantau Negeri Sembilan. Kursus akan dijalankan seperti di bawah.
Tarikh Pilihan: 8 Julai/ 15 Julai/ 22 Julai/ 29 Julai 2017

Tempat: AgroYin Mushroom Farm, Rantau, Negeri Sembilan

Yuran Penyertaan: RM300

Masa: 10 am - 5 pm

Sijil, beg @ bongkah cendawan, nota kursus dan makan tengahari disediakan.

Apa anda akan pelajari melalui kursus ini:

1. Cara membuat beg cendawan dari A - Z
2. Mengukus beg cendawan dengan menggunakan SOP yang betul.
3. Menyuntik benih.
4. Menjaga/menguruskan beg cendawan sewaktu proses penuaian hasil.
5. Merekod dan mengira purata hasil.

Whatsapp "KURSUS RANTAU" ke 0126221149

Whatsapp "KURSUS RANTAU" ke 0126221149

Whatsapp &q…

Penghantaran Beg/ Bongkah Cendawan Ke Seluruh Malaysia

Ramai yang menghubungi kami melalui telefon samada call atau mesej dan whatsap yang berminat mendapatkan beg cendawan dari kami. Walaupun lokasi kami nun jauh di Dungun Terengganu, pihak kami membekalkan beg ke seluruh Malaysia. Termasuk ke Pulau Pinang dan Pulau Langkawi.

Jika anda berminat untuk menjadi pengusaha cendawan secara kecil-kecilan untuk menambah pendapatan, sila hubungi kami untu dapatkan harga terbaik. Kami bersedia membekal beg cendawan berkualiti dengan jaminan. 
Kami membekalkan 3 jenis cendawan iaitu: 1. Tiram Kelabu 2. Melati 3. Kukur/ Kulat Sisir