Skip to main content

Perkembangan Projek Di Kemaman, Terengganu

Saya baru sahaja pulang dari Terengganu. Bukan sebab balik mengundi. Selama 4 hari saya di sana adalah bagi mengikuti perkembangan projek di Kg Pengkalan Pandan LUar, Kemaman yang masih dalam pembinaan atau 30% siap. Ia sudah bermula bulan November tahun lepas, tetapi akibat musim tengkujuh di sebelah pantai timur menyebabkan projek ini mengambil masa yang agak lama untuk disiapkan.

Mulai bulan depan saya akan balik ke Kemaman dan sepenuh masa saya akan berada di sana. Tapak projek di Kajang pula akan diuruskan sepenuhnya oleh Cik Fyda. InsyaAllah 2 minggu sekali saya akan ke Kajang bagi tujuan mengajar untuk kursus yang akan di kendalikan oleh pihak FAF dan juga kursus anjuran Kolej KOmuniti.

Projek di Kemaman akan mengandungi 4 unit bangsal bersaiz 25'x40' dan akan di kembangkan menjadi 6 unit pada tahun hadapan, 1 unit rumah proses bersaiz 40'x40' yang mengandungi ruang proses, bilik suntik serta ruang kukusan. Selain itu, 1 unit pejabat, 1 buah surau dan 1 buah rumah pekerja juga akan dan sedang dibina. Peralatan yang lengkap seperti Mixer, bagging machine dan steamer juga sedang disiapkan bagi digunakan di sini. Pengeluaran di anggarkan 1000 kg sebulan pada tahun pertama dan mencecah 2000 kg pada tahun kedua. Pasaran adalah untuk kawasan sekitar daerah Kemaman, Dungun dan juga Kuantan. Kami juga merancang untuk membuka kiosk bagi memasarkan produk dari cendawan seperti cendawan goreng dan sup cendawan. Segalanya masih dalam perancangan dan semoga ia berjalan lancar.

Kesempatan balik ke sana juga saya manfaatkan bertemu dengan pegawai di Pejabat Pertanian Daerah Kemaman bagi mendaftarkan projek ini di sana. Daripada maklumat yang diterima, permintaan cendawan di sekitar daerah ini masih tinggi. Produk cendawan goreng juga sudah mula mendapat sambutan. Saya juga berkesempatan ke Pasaraya di daerah ini. Cendawan di sini masih di ambil daripada luar iaitu dari Triang, Pahang.

Itu sahaja perkembangan yang dapat saya catatkan. InsyaAllah maklumat terkini akan saya masukkan dari masa ke semasa.

Tapak Projek...

Photobucket

Surau...

Photobucket

Photobucket

my new office...

Photobucket

Kayu bertimbun-timbun lagi ni....

Photobucket

Tengah buat rak...

Photobucket

Antara rak yang dah siap...

Photobucket

Panjangnyer....

Photobucket

Comments

tajudin said…
syabas tuan & selamat berjaya.

update selalu projek kemaman ni.
Anonymous said…
Menarik sungguh melihat aktiviti yang ada di dalam Blog ini.. Semoga industri cendawan terus berkembang..



bLOG-Teknologi-Pertanian
Unknown said…
Bongkah ada jual?

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi