Skip to main content

Kursus Penghasilan Benih Cendawan Kaedah Tisu Kultur










Pada 11 - 13 Mei yang lalu, saya dan staf saya Fyda telah menjalani kursus Peringkat I penghasilan benih cendawan di lab kami sendiri di Kg Ibok. Kursus ini dibimbing oleh En Hassan Wagiran pegawai dari MARDI Serdang. Selain kami ia juga disertai oleh 3 orang lagi iaitu Hj Wahab dari MARDI Serdang juga, En Abdillah dan En Samsuddin dari MARDI Sg Baging. Namun pegawai-pegawai MARDI yang lain hanya datang pada hari pertama sahaja. Mungkin hanya ingin melihat sendiri penguasa cendawan pertama dari Pantai Timur yang memiliki dan menghasilkan benih cendawan sendiri.


Alhamdulillah kursus berjalan lancar selama 3 hari tersebut. Kalau dikira, persiapan saya untuk kursus ini mengambil masa kira-kira 5 bulan juga. Bermula dengan saya mengumpulkan barang-barang makmal, membaiki bangunan yang diberikan oleh Jabatan Pertanian untuk mengubahnya menjadi sebuah makmal dan sehinggalah pada hari kehadiran En Hassan ke tempat kami. Sehari sebelum En Hassan datang, kami masih mencari barang-barang keperluan untuk menghasilkan benih cendawan tersebut. Bila sudah menjalani kursus, rupanya masih banyak juga barang-barang yang masih kami perlu beli untuk melengkapkan makmal kami yang serba ringkas.

Kaedah tisu kultur ini tidak lah serumit yang saya sangka. Namun, walau ia mudah dilakukan untuk mendapatkan kaedah yang terbaik, hasil yang terbaik dan benih yang bermutu memerlukan komitmen yang tinggi dan penyelidikan yang berterusan. Semoga penghasilan benih kami berjaya mendapat hasil yang baik. InsyaAllah selepas kami mecuba dahulu benih yang dihasilkan, kami akan memasarkannya untuk kegunaan pengusaha di pantai timur. Jadi tak perlulah pergi jauh lagi untuk mendapatkan benih.

Kursus Peringkat II kami akan disambung semula pada 25hb - 27 Mei ini. Semoga semuanya berjalan lancar. Akhir kata kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada En Hassan Wagiran kerana sabar memberikan kami bimbingan sepanjang kursus berjalan. Tidak lupa kepada En Ahmad Saif yang membenarkan pihak kami mengunakan bangunan di Ibok tersebut sebagai Makmal Tisu Kultur kami.

Comments

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi