Skip to main content

FATISHA AGRO FARM 2013

Begitu lama saya meninggalkan blog ini kerana kesibukan menguruskan projek. Saya memohon maaf kerana telah lama tidak berkongsi coretan mengenai projek cendawan ini. Hari ini saya mengambil keputusan untuk memulakan langkah bagu bagi mengemaskini perkembangan projek cendawan saya.

SETELAH 6 TAHUN BERLALU...

Kini dan sekali lagi, Fatisha Agro Farm telah berpindah ke tapak baru di bandar persis desa aman permai Bandar Al Muktafi Billah Shah di daerah Dungun, Terengganu. Kami mula berpindah ke tapak baru pada bulan Mac 2013 setelah 4 tahun bertapak di Kg Pengkalan Pandan Chukai, Kemaman, Terengganu bermula pada hujung tahun 2008. Perpindahan ini berlaku setelah kami memperolehi hadiah kemenangan geran Rural Business Challenge (RBC) pada tahun 2012. Kami memperolehi hadiah saguhati dengan nilai geran berjumlah RM500,000.00.

 PENGELUARAN CENDAWAN SEGAR & PENJUALAN BEG

 Proses pembinaan di sini berlaku begitu pantas. Terdapat 5 unit rumah cendawan yang boleh memuatkan 15,000 beg setiap satu unit rumah. Kami masih memfokuskan kepada penghasilan beg dan penjualan hasil cendawan segar. Pengeluaran pertama bermula pada bulan Ramadan iaitu bulan Julai 2013. Hasil cendawan yang diperolehi mencecah 100 kilo sehari. Dalam pada itu, kami juga membantu orang perseorangan untuk menjalankan projek cendawan dengan menjual beg kepada mereka. USAHAWAN BELIA KIOSK Bagi memberi peluang perniagaan kepada belia-belia desa, seperti yang telah kami janjikan seperti yang terkandung di dalam Pelan Perniagaan sewaktu memohon geran RBC, pihak kami mewujudkan usahawan kiosk cendawan goreng di bawah jenama

KIOSK FATISHA CENDAWAN CORNER (KFCC).

Setakat ini kami telah melahirkan 6 orang usahawan KFCC di sekitar negeri Terengganu dan Pahang. InsyaAllah tidak lama lagi, KFCC akan sampai ke Negeri Perak. Selain dari kiosk cendawan goreng, kami juga menawarkan kiosk minuman kesihatan iaitu KIOSK FATISHA HOT & BLENZ (KFHB) yang menjual produk minuman kesihatan yang lazat berasaskan cendawan ganoderma dan collagen. KFHB ini baru dilancarkan dan masih di dalam proses promosi secara berterusan. Setakat ini dahulu kemaskini dari kami. InsyaAllah akan kami maklumkan dari masa ke semasa perkembangan pihak kami.

Comments

Anonymous said…
Tahniah. Lama menyepi rupanya rezeki bertambah. :)
Unknown said…
proyek ini berlangsung sejak kapan kak?
nurlailatulkhasanah@student.ipb.ac.id
mashelas said…
Congrates & Keep up the good work, Fatisha! :)
Unknown said…
assalamualaikum..sya nak bertanya dekat sini terima pelajar untuk membuat praktikal tak?
Unknown said…
assalamualaikum..sya nak bertanya dekat sini terima pelajar untuk membuat praktikal tak?

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi