Powered By

Sila "bookmark" blog ini menggunakan Social Bookmark kegemaran anda:

Powered by Blogger

Sunday, January 31, 2016

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN

Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune. 

Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari.

Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan.

MASAKAN

Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi lembut. Antara menu yang biasa atau terkenal di kalangan 'kaki kulat sisir' adalah masak lemak kuning atau masak lemak cili padi. Sehingga kini, pelbagai resepi mula dicipta bagi memasak kulat sisir ini kerana khasiatnya yang tidak ternilai dan kesedapan masakan berasaskan cendawan ini.

KHASIAT 

Cendawan kukur mengandungi schizophllyan yang bersifat anti tumor dan anti kanser. Ia juga mampu meningkatkan sistem imun badan.Antara  nilai kesihatan yang tinggi pada cendawan ini adalah ia bersifat anti bakteria, anti parasit dan anti radang. Khasiat yang terdapat dalam kulat sisir ini mampu melindungi dan mengawal hati.

3 comments:

1MSSSB said...

salam..mcm mana nk order bongkah cendawan kukur ni..boleh contact saya tak.. 0132273950..saya sgt2 berminat nk pelajari cara penanaman..

1MSSSB said...

salam..mcm mana nk order bongkah cendawan kukur ni..boleh contact saya tak.. 0132273950..saya sgt2 berminat nk pelajari cara penanaman..

Harry Samsuddin said...

Kami pembekal Cindawan Kukur/ Kulat Sisir (Market RM80/Kg)

Harga Agen.(Borong)
<50kg RM55/kg
>50kg-100kg RM50/kg

Whatsapp@call 016 7783525