Skip to main content

Perkembangan Terbaru

Saya tak sempat update blog kebelakangan ni kerana terlalu sibuk. Jadi gambar mungkin boleh menerangkan segalanya. Tetapi insyaAllah saya akan mencuri masa untuk menulis sesuatu di sini.

Perkembangan di FAF
Mei
- Menyertai Read Malaysia di MIECC
- Penambahan 2 unit bangsal baru yang berkos rendah

Jun
- Hasil pertama di FAF Kemaman adalah pada 10 Jun
- Pasaran di sekitar Bandar Chukai iaitu di pasar, kedai-kedai runcit dan pasaraya
- Dijemput oleh Pejabat Pertanian Daerah Kemaman menyertai Pekan Budaya daerah Kemaman
- Pembinaan kiosk

Julai
- Akan mengadakan kursus pertama pada 18 Julai 2009.

Bangsal baru... Ni gambar bulan lepas... Dah hampir siap sebenarnya... Saya akan masukkan gambar terbaru nanti... Bangsal bajet rendah...

Photobucket

Ni la cendawan keluaran FAF... Cantik tak packagingnya..?

Photobucket


Tapak kiosk...InsyaAllah lepas raya beroperasi la...Dah naik tiang... Lantai pun siap dah... Ni gambar masa ukur tapak...

Photobucket


Pengeluaran cendawan di FAF...

Photobucket

Lawatan dari bekas peserta kursus.. Jauh datang satu keluarga... Dari Negeri Sembilan...

Photobucket

My 28th birthday... sambut kat farm je..hehehe...

Photobucket


Kekurangan habuk kayu.. Terpaksa la pergi angkut sendiri... Masa balik kena tahan polis... Sib baik la tak kena saman.. hehehe...

Photobucket

Comments

tak lama lagi triton tu akan bertukar jadi hicom perkasa 5000kg.hehehehe

Popular posts from this blog

KOS YANG TERLIBAT DALAM MENGHASILKAN 7000 BEG CENDAWAN

Mengapa saya memilih 7000 beg cendawan bagi mengira kos? Bukan 100.. bukan 500.. bukan 1000 dan juga bukan 5000?
Ia adalah kerana bagi menghasilkan 7000 beg cendawan, kita memerlukan 1 lori habuk kayu getah dari sebuah lori dengan muatan 3 tan. Bukan 3 tan habuk, tetapi lori 6 tayar dengan BTM adalah 3000 kg. Muatan habuk kayu bagi sebuah lori 3 tan hanya kira-kira 2000 kg sahaja.
Kos yang terlibat adalah seperti berikut  (harga bergantung lokasi) :
1. Habuk kayu getah (1 lori)                            : RM500.00 2. Dedak padi halus ( 200 kg)                          : RM240.00 3. Kapur pertanian  ( 1 guni)                            : RM30.00 4. Air                                                                 : RM10.00 5. VITAL (vitamin untuk cendawan 2 kotak)  : RM120.00 6. Plastik PP saiz 6'x11' (1.5 guni)                    : RM400.00 7. Set Penutup (7000 set)                                  : RM1400.00 8. Gas (12 tong gas)                                          : …

Kursus Intensif Tanaman Cendawan Tiram Kelabu Anjuran Fatisha Agro Farm

Tahukah anda, tanaman cendawan adalah antara salah satu jenis sayur yang boleh dikomersialkan walau hanya sekadar diusahakan di kawasan rumah anda? Inilah peluang untuk anda menambah pendapatan.

 Setelah hampir 8 tahun berpindah ke Terengganu, kini Fatisha Agro Farm akan memulakan semula kursus cendawan secara intensif di Rantau Negeri Sembilan. Kursus akan dijalankan seperti di bawah.




Tarikh Pilihan: 8 Julai/ 15 Julai/ 22 Julai/ 29 Julai 2017

Tempat: AgroYin Mushroom Farm, Rantau, Negeri Sembilan

Yuran Penyertaan: RM300

Masa: 10 am - 5 pm

Sijil, beg @ bongkah cendawan, nota kursus dan makan tengahari disediakan.

Apa anda akan pelajari melalui kursus ini:

1. Cara membuat beg cendawan dari A - Z
2. Mengukus beg cendawan dengan menggunakan SOP yang betul.
3. Menyuntik benih.
4. Menjaga/menguruskan beg cendawan sewaktu proses penuaian hasil.
5. Merekod dan mengira purata hasil.

Whatsapp "KURSUS RANTAU" ke 0126221149

Whatsapp "KURSUS RANTAU" ke 0126221149

Whatsapp &q…

Penghantaran Beg/ Bongkah Cendawan Ke Seluruh Malaysia

Ramai yang menghubungi kami melalui telefon samada call atau mesej dan whatsap yang berminat mendapatkan beg cendawan dari kami. Walaupun lokasi kami nun jauh di Dungun Terengganu, pihak kami membekalkan beg ke seluruh Malaysia. Termasuk ke Pulau Pinang dan Pulau Langkawi.

Jika anda berminat untuk menjadi pengusaha cendawan secara kecil-kecilan untuk menambah pendapatan, sila hubungi kami untu dapatkan harga terbaik. Kami bersedia membekal beg cendawan berkualiti dengan jaminan. 
Kami membekalkan 3 jenis cendawan iaitu: 1. Tiram Kelabu 2. Melati 3. Kukur/ Kulat Sisir