Skip to main content

141108 - 141109

Salam buat semua...

Tadi tiba-tiba terasa untuk melihat sms-sms lama ditelefon bimbit saya. Kebetulan saya menggunakan telefon bimbit lama saya berjenama LG tu (telefon baru NOKIA yang baru 3 bulan pakai jatuh masuk air.. hehehe). Ada satu MMS bertarikh 14 November 2008 dari rakan kongsi saya bagi projek tanaman cendawan di Kemaman ni yang masih saya simpan. Ia adalah gambar site clearence bagi tapak projek tersebut. Waktu itu saya masih di Kajang menguruskan farm di sana.

Alhamdulillah setelah setahun, tanah bersemak-samun dengan pokok besar yang tinggi-tinggi berkeluasan 0.8 ekar itu kini telah berubah sepenuhnya dengan pembangunan projek cendawan yang masih belum sudah-sudah. Saya pula sudah sepenuh masa balik ke Kemaman. Kalau dulu bermula bulan November sehingga ke Jun saya berulang-alik balik dari Kajang ke Kemaman kerana menguruskan 2 tempat yang berlainan. Projek di Kajang telah ditutup operasi sepenuhnya pada bulan Jun yang lepas. Dan bermula bulan Mac saya pula berpindah ke Kemaman. Projek di Kajang diuruskan sementara oleh staf saya. Pada bulan Jun, semua balik ke Kemaman menguruskan projek di sini. Dan kini semua orang pasti boleh tersenyum melihat perkembangan projek ini yang semakin baik dari hari ke hari. Bukan tiada masalah langsung tetapi setakat ini ia masih mampu diurus dengan baik.


Masih banyak lagi projek di dalam perancangan kami. InsyaAllah tahun depan kami akan mengeluarkan benih cendawan sendiri. Bulan depan akan bermula projek makmal tisu kultur kami bagi penghasilan benih cendawan. Restoran yang kami sudah berikan nama tetap Fatisha Garden Cafe pula akan memulakan operasi minggu hadapan dengan menu-menu istimewa berasaskan cendawan. Jangan lupa singgah ke sini jika ada berkunjung ke negeri Terengganu atau Pahang. Sebelah sahaja dengan Kuantan yang hanya mengambil masa 40 minit.

Semoga Allah mempermudahkan urusan kami dan memberi limpahan rezeki kepada kami. InsyaAllah.....

Comments

Popular posts from this blog

KOS YANG TERLIBAT DALAM MENGHASILKAN 7000 BEG CENDAWAN

Mengapa saya memilih 7000 beg cendawan bagi mengira kos? Bukan 100.. bukan 500.. bukan 1000 dan juga bukan 5000?
Ia adalah kerana bagi menghasilkan 7000 beg cendawan, kita memerlukan 1 lori habuk kayu getah dari sebuah lori dengan muatan 3 tan. Bukan 3 tan habuk, tetapi lori 6 tayar dengan BTM adalah 3000 kg. Muatan habuk kayu bagi sebuah lori 3 tan hanya kira-kira 2000 kg sahaja.
Kos yang terlibat adalah seperti berikut  (harga bergantung lokasi) :
1. Habuk kayu getah (1 lori)                            : RM500.00 2. Dedak padi halus ( 200 kg)                          : RM240.00 3. Kapur pertanian  ( 1 guni)                            : RM30.00 4. Air                                                                 : RM10.00 5. VITAL (vitamin untuk cendawan 2 kotak)  : RM120.00 6. Plastik PP saiz 6'x11' (1.5 guni)                    : RM400.00 7. Set Penutup (7000 set)                                  : RM1400.00 8. Gas (12 tong gas)                                          : …

Kursus Intensif Tanaman Cendawan Tiram Kelabu Anjuran Fatisha Agro Farm

Tahukah anda, tanaman cendawan adalah antara salah satu jenis sayur yang boleh dikomersialkan walau hanya sekadar diusahakan di kawasan rumah anda? Inilah peluang untuk anda menambah pendapatan.

 Setelah hampir 8 tahun berpindah ke Terengganu, kini Fatisha Agro Farm akan memulakan semula kursus cendawan secara intensif di Rantau Negeri Sembilan. Kursus akan dijalankan seperti di bawah.
Tarikh Pilihan: 8 Julai/ 15 Julai/ 22 Julai/ 29 Julai 2017

Tempat: AgroYin Mushroom Farm, Rantau, Negeri Sembilan

Yuran Penyertaan: RM300

Masa: 10 am - 5 pm

Sijil, beg @ bongkah cendawan, nota kursus dan makan tengahari disediakan.

Apa anda akan pelajari melalui kursus ini:

1. Cara membuat beg cendawan dari A - Z
2. Mengukus beg cendawan dengan menggunakan SOP yang betul.
3. Menyuntik benih.
4. Menjaga/menguruskan beg cendawan sewaktu proses penuaian hasil.
5. Merekod dan mengira purata hasil.

Whatsapp "KURSUS RANTAU" ke 0126221149

Whatsapp "KURSUS RANTAU" ke 0126221149

Whatsapp &q…

Penghantaran Beg/ Bongkah Cendawan Ke Seluruh Malaysia

Ramai yang menghubungi kami melalui telefon samada call atau mesej dan whatsap yang berminat mendapatkan beg cendawan dari kami. Walaupun lokasi kami nun jauh di Dungun Terengganu, pihak kami membekalkan beg ke seluruh Malaysia. Termasuk ke Pulau Pinang dan Pulau Langkawi.

Jika anda berminat untuk menjadi pengusaha cendawan secara kecil-kecilan untuk menambah pendapatan, sila hubungi kami untu dapatkan harga terbaik. Kami bersedia membekal beg cendawan berkualiti dengan jaminan. 
Kami membekalkan 3 jenis cendawan iaitu: 1. Tiram Kelabu 2. Melati 3. Kukur/ Kulat Sisir