Skip to main content

Keefektifan EM

Nampaknya apa kata orang tentang em saya dah mula percayakannya.. :) Dulu saya tak pernah gunakan em, jadi saya tidak dapat bagitahu orang tentang keberkesanannya. Sekarang bila dah buat sendiri baru saya tahu la. Sekarang saya dah buat semua beg saya dengan menggunakan em. Dan hasilnya, dalam masa 2 minggu beg-beg media saya sudah mencapai separuh daripada beg putih! Jadi dalam sebulan ia akan putih sepenuhnya. Tapi jangan salah sangka. Ramai yang tertukar antara putih sepenuhnya atau matang. Beg-beg media saya dengan campuran em dijangkakan matang kurang dari 45 hari. Tidak seperti 2 bulan seperti beg-beg sebelum ni.

Ada beg yang tidak sampai seminggu suntik dah suku penuh. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh tengok sendiri di farm saya lah. Saya dah ada bukti. hehehe... Saya nak letak gambar pun kabel takde lagi. InsyaAllah saya akan balik rabu ni untuk amik laptop dengan kabel. Semua ni persiapan untuk kursus dan juga ebook. Ebook saya dah siap cuma gambar belum masukkan lagi. Saya tak nak buat ebook yang biasa, tapi ebook yang berisi, lengkap dah memuaskan hati pembaca. Jadi baik saya buat lama sikit dengan hasil yang terbaik.

Sejak buat beg balik seminggu dua ni, saya dah buat 2000 beg lebih. Atau dengan angka lebih tepat 2111 beg. Sebelum akhir bulan ni saya akan buat lebih kurang 3000 beg lagi. Tapi ia agak meletihkan sebab kebelakangan ni saya hanya buat seorang. Jarang saya upah pembantu sekarang walau sekarang ni senang sangat nak cari pekerja. Satu hari saya kukus paling kurang 2 tong. Tapi biasanya 3 tong. Kadang-kadang tu 4 tong. Tapi bukan hari-hari la. Kalau tak habis dah saya. Sekarang pun berat badan dan nak cecah 50 kg. Dulu sebelum saya buat cendawan berat saya dekat 60 kg. Jadi sesiapa yang nak kurus secara semulajadi saya cadangkan tanam cendawan lah.. :)

Sekarang saya sedang nak menyiapkan tempat untuk kursus yang dijangka diadakan pada 5-6 Januari 2008. Poster dan broucher sedang dalam proses untuk disiapkan. Tapi detailnya akan saya letak disini selepas entry ni.

Jangan lepaskan peluang ni. Kursus saya lain dari yang lain. Sebab yang mengajarnya saya la... :)

Comments

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi