Skip to main content

Kisah Atap Yang Panjang

Suatu kisah di awal pembinaan bangsal...

Kisah mencari-cari atap untuk bangsal saya memang kisah yang panjang. hehehe. Sampaikan dari Johor ke Terenganu saya meminta pertolongan. Orang Johor, banyak membantu mencari di mana saya boleh dapatkan atap zing gelum. Tapi sudah dekat 10 kedai hardware saya mencari tetapi tak jugak jumpa. Tokei kedai pun tak tahu apa itu zing gelum atau zing aluminium. Tanya orang Terengganu pula. Akhirnya dari dia saya mendapat no telefon pembekal zing gelum dari Muar Johor. Selepas berurusan 2, 3 hari. Bertanya harga dan macam-macam, saya ambil keputusan untuk tidak jadi membelinya. Terlalu mahal. Jadi, saya hemtam saja lah... saya guna atap asbestos. Kadang-kadang rasa bimbang dengan risiko tapi saya terpaksa juga. Tapi kebimbangan sedikit hilang bila wak berkali-kali bagitahu, asbestos tidak panas. Lagipun kawasan tapak saya berangin, agak sejuk. Jadi.. teruskan saja dengan atap asbestos dari saya pening kepala fikir bajet lari.

Dari tiang 8 kaki, saya naikkan ke 10 kaki. Jadi saya harap cendawan di dalam bangsal tidak terlalu panas kerana atap asbestos tidak sesejuk zing gelum atau atap nipah. Untuk mencari atap nipah memang sudah terlambat. Kami iaitu saya, makcik, pakcik dan juga wak tergelak dengan kisah atap ni. Banyak perkara sebenarnya yang berlaku sepanjang kisah mencari zing gelum. Pakcik dan makcik juga bersungguh-sungguh sehingga sanggup membawa saya mencarinya di Nilai. Yang lebih buat saya ingin tergelak bila saya fikir tentang atap ni sebab masalah untuk bangsal saya di Terengganu ialah ayah saya belum ada masa membuat bangsal, tapi atap nipah sudah lama tersedia. Tapi kat sini pula, saya dengan masalah atap yang tak sudah-sudah. Kadang-kadang saya fikir baik saya ambil je atap nipah yang ayah saya beli tu bawak ke sini. tapi itu kos juga. Biarlah... semua ni jadi suatu kenangan yang tak mungkin padam.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

siap juga akhirnya bumbung beratapkan asbestos ni...

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Comments

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi