Hari ni jualan saya agak menurun... dan terlalu merudum! hehehe... tapi masih boleh tersenyum sebab hari ni saya mencuba. Saya mencapai tahap keboringan yang teramat sangat harini sampai saya dapat round pasar tu sebanyak 3 kali! Sepatutnya hari selasa dan sabtu saya tak berniaga kerana saya tiada tapak yang tetap. Kerana pada hari tersebut ada pasar malam, so saya tidak boleh berniaga di atas tapak tersebut. Jadi... saya cuba la berniaga bawah pokok depan flat tempat kakak yang cadangkan saya berniaga tu. Dan akhirnya ia bagi saya pengajaran... its ok la... Lain kali, hari sabtu dan selasa saya jadikan hari saya mengurus bangsal je.
Hari-hari sebelum ni jualan memang memuaskan lah. Yang paling best hari ahad lepas. Memang dasat lah! Nak-nak sebab orang yang menolong saya hari tu pandai... hehehe... Jualan saya hari tu memang lebih dari hari pertama. Tapi cendawan yang digoreng kurang dari 9kg! Camner tu... Tu maknanya dia letak elok-elok la. Macam saya ni pemurah sikit letak banyak. Cendawan yang digoreng pada hari ahad memang kurang dari 8kg. Mungkin 7kg pun tak habis rasanya. Tapi jualannya dapat berganda-ganda dari harga cendawan mentah. Memang hari tu agak seronok. Nasib baik hari tu berniaga 3 orang. Saya mengoreng, Aripin membancuh dan kawan saya yang sorang tu, Pink melayan pelanggan. Thanks yer buat awak yang datang jauh-jauh dari Melaka sebab nak menolong saya. Sambil-sambil tu dia bawak jugak order cendawan fresh nak bawak balik kolej.
Jualan semalam juga kurang dari hari-hari sebelum ni. Jadi banyak jugak cendawan yang terpaksa dibawa balik. Hopefully jualan hari esok lebih baik dari hari-hari sebelum ni lah. Tapi saya belum mendapat sentuhan yang sebenar dalam membancuh tepung ni untuk jadi ranggup. Kadang-kadang jadi. Kadang-kadang tu tak. Aripin ni lah punya kerja. Buat tak konsisten. Tapi ada suatu yang saya pelajari. Kalau nak best dan ranggup, bila bancuh terus goreng. Jangan simpan cendawan yang dah dibancuh lama-lama. Nanti ia akan berair dan buat tepung tu jadi basah balik. Sebaiknya goreng semasa cendawan tu masih relai satu-satu. Kalau biar lama-lama ia akan basah dan melekat antara satu sama lain. Tapi hari ahad lepas, saya ada mengoreng menggunakan tepung campuran Serunding dengan tepung berempah dari Batu Pahat. Dan hasilnya memang best! Ranggup sangat sampai waktu berbuka walau dah lama digoreng. Saya dah cuba buat balik harini tapi tak dapat pulak sama macam tu. Nampaknya kena cuba banyak-banyak kali lagi.
Seronoknya mengoreng... :) ingat eh... gerai saya depan ambank!

Aripin pun lebih-lebih plak... dok tayang cendawan yang dicucuk...

my customer, aripin n my fren from melaka, Pink...

Sempat jugak dia bergaya.. heheheh...aripin cakap semalam, Pink takde customer pun takde... hehehe.. dia ni daya penarik kot... :) hehehe...

Sibuk layan customer tu.. sian lak dia... cendawan goreng... cendawan goreng.. sore kua tak tu??? jangan silap pulangkan duit baki lagi eh.. :)

Dok jauh, so kena la hantar balik... jumpa lagi nanti.. all da best for your study k. Take care pink!
Hari-hari sebelum ni jualan memang memuaskan lah. Yang paling best hari ahad lepas. Memang dasat lah! Nak-nak sebab orang yang menolong saya hari tu pandai... hehehe... Jualan saya hari tu memang lebih dari hari pertama. Tapi cendawan yang digoreng kurang dari 9kg! Camner tu... Tu maknanya dia letak elok-elok la. Macam saya ni pemurah sikit letak banyak. Cendawan yang digoreng pada hari ahad memang kurang dari 8kg. Mungkin 7kg pun tak habis rasanya. Tapi jualannya dapat berganda-ganda dari harga cendawan mentah. Memang hari tu agak seronok. Nasib baik hari tu berniaga 3 orang. Saya mengoreng, Aripin membancuh dan kawan saya yang sorang tu, Pink melayan pelanggan. Thanks yer buat awak yang datang jauh-jauh dari Melaka sebab nak menolong saya. Sambil-sambil tu dia bawak jugak order cendawan fresh nak bawak balik kolej.
Jualan semalam juga kurang dari hari-hari sebelum ni. Jadi banyak jugak cendawan yang terpaksa dibawa balik. Hopefully jualan hari esok lebih baik dari hari-hari sebelum ni lah. Tapi saya belum mendapat sentuhan yang sebenar dalam membancuh tepung ni untuk jadi ranggup. Kadang-kadang jadi. Kadang-kadang tu tak. Aripin ni lah punya kerja. Buat tak konsisten. Tapi ada suatu yang saya pelajari. Kalau nak best dan ranggup, bila bancuh terus goreng. Jangan simpan cendawan yang dah dibancuh lama-lama. Nanti ia akan berair dan buat tepung tu jadi basah balik. Sebaiknya goreng semasa cendawan tu masih relai satu-satu. Kalau biar lama-lama ia akan basah dan melekat antara satu sama lain. Tapi hari ahad lepas, saya ada mengoreng menggunakan tepung campuran Serunding dengan tepung berempah dari Batu Pahat. Dan hasilnya memang best! Ranggup sangat sampai waktu berbuka walau dah lama digoreng. Saya dah cuba buat balik harini tapi tak dapat pulak sama macam tu. Nampaknya kena cuba banyak-banyak kali lagi.
Seronoknya mengoreng... :) ingat eh... gerai saya depan ambank!
Aripin pun lebih-lebih plak... dok tayang cendawan yang dicucuk...
my customer, aripin n my fren from melaka, Pink...
Sempat jugak dia bergaya.. heheheh...aripin cakap semalam, Pink takde customer pun takde... hehehe.. dia ni daya penarik kot... :) hehehe...
Sibuk layan customer tu.. sian lak dia... cendawan goreng... cendawan goreng.. sore kua tak tu??? jangan silap pulangkan duit baki lagi eh.. :)
Dok jauh, so kena la hantar balik... jumpa lagi nanti.. all da best for your study k. Take care pink!
Comments
this is really2...SHOCK!!
anyway..thanx 2 u vry2 much..
mga ptemuan yg DIA aturkn, akn mbuahkn hasil yg baik tok slamanya.
insyallah berkat doa & restNya..
luv n miz u much..
"pcya pd hati,..ikhls dr sanubari.."
just my two cents