Hari ni cukup 35 hari usia mini mixer saya... :) Saya baru beli bulan lepas. Tapi sejak beli dah macam-macam jadi... Tali kipas (eh ke panggil tali pe?) tercabut lak, skru longgar la. Tapi nasib baiklah seorang peserta kursus saya yang datang ke farm membayar yuran kursus kerja membaiki mesin. Jadi dia la tolong baiki pe yang patut. Alhamdulillah dah ok. Tak ada masalah setakat hari ni.
Tapi bagi saya... Satu kekurangan mesin ini... Ia tidak berfungsi dengan baik seperti yang diharapkan. Dah la boleh isi maksimun haya 20kg sahaja. Saya fikir ia boleh ringankan beban kerja saya yang membancuh secara manual sejak sekian lama, tapi terpaksa juga guna manual untuk ratakan balik. Sebabnya ia memang tidak rata. Dulu Lutfi Terengganu, yang saya anggap sebagai mentor saya pernah bagitahu saya tentang mesin ni. banyak kali saya tanya dia. Bukan sekali. Jawapannya masih sama. Tidak rata... Tapi saya beli jugak sebab ramai yang kata ok. Dia yang ada dua mesin ni pun masih gaul secara manual.
Tapi saya banyak juga bertanya dan belajar dengan orang yang selalu menggunakan mesin ni. Jadi cara-cara untuk membolehkan ia menggaul secara rata boleh dipertingkatkan.
Ada sesiapa tahu cara-caranya? Mungkin setiap orang ada teknik tersendiri....
Ni la mesinnya... Kaler hijau.. last stok...

Kena cuci la pas guna...
Tapi bagi saya... Satu kekurangan mesin ini... Ia tidak berfungsi dengan baik seperti yang diharapkan. Dah la boleh isi maksimun haya 20kg sahaja. Saya fikir ia boleh ringankan beban kerja saya yang membancuh secara manual sejak sekian lama, tapi terpaksa juga guna manual untuk ratakan balik. Sebabnya ia memang tidak rata. Dulu Lutfi Terengganu, yang saya anggap sebagai mentor saya pernah bagitahu saya tentang mesin ni. banyak kali saya tanya dia. Bukan sekali. Jawapannya masih sama. Tidak rata... Tapi saya beli jugak sebab ramai yang kata ok. Dia yang ada dua mesin ni pun masih gaul secara manual.
Tapi saya banyak juga bertanya dan belajar dengan orang yang selalu menggunakan mesin ni. Jadi cara-cara untuk membolehkan ia menggaul secara rata boleh dipertingkatkan.
Ada sesiapa tahu cara-caranya? Mungkin setiap orang ada teknik tersendiri....
Ni la mesinnya... Kaler hijau.. last stok...
Kena cuci la pas guna...
Comments
Kat Chini Agro, kami gunakan senduk kayu besar(org guna utk kacau kawah, cam pengayuh sampan tu) utk ratakan habuk kayu time mesin sedang berputar. Satu lagi, mula-mula gaulkan habuk,dedak dan kapur dulu utk 2,3 minit utk kasi campuran tu rata. Then barulah letak air sikit demi sedikit..
Setakat ni kami takde masalah guna mixer ni..
saya letak air dulu sket... citra mushroom ajar... then baru habuk kayu.. air lagi...
ada yang ajar eta air secara semburan... mcm2 la.. tapi letih gak kan seba 20kg je... nak 500 beg kena buat 10 kali... tapi takpelah.. ringan gak keje dari bancuh manual...