Skip to main content

Cerita di Bulan Ramadan

Salam Ramadan....

Lama tak update blog. Semua ni gara-gara sibuk di bulan ramadan yang penuh keberkatan ni. Sejak masuk ke bulan ramadan, aktiviti di bangsal terhenti sebentar. Saya hanya melakukan aktiviti jualan beg sahaja. Penghasilan beg akan dilakukan mungkin pada minggu ke tiga atau ke empat. Atau mungkin juga selepas raya.

Seperti biasa, bulan ramadan ni saya berniaga di pasar ramadan di Seksyen 16 Bandar BAru BAngi. Tahun ni, selain daripada cendawan goreng rangup dan berempah, produk baru diperkenalkan iaitu sup cendawan atau pun cream of mushroom. Alhamdulillah sambutan agak menggalakkan. Ramai yang singgah bertanya, ini sup buat sendiri atau dalam tin? Yang pasti memang buat sendiri dan cendawan yang digunakan adalah daripada jenis cendawan tiram kelabu bukannya cendawan butang seperti kebiasaannya.

Satu perkara menarik di pasar ialah, kehadiran penyanyi Mawi. hehehe... Jadilah betullah saya dengar ura-ura dia bina banglo bernilai satu juta di Bangi. Bila dah nampak kelibat dia sendiri di Pasar Ramadan ni, jadi saya percayalah berita tu. Beruntung si Ikin yer... Terlepas lah saya.... Ingatkan bila dah tinggal satu tempat ni lagi senang la nak tackle.. hahaha... Saya ni peminat Mawi.. semua album dia saya beli... Aduhai.... Satu lagi napelah bila dia datang saya lupa pulak bawak kamera...tengah sibuk plak tu... tak kan nak gi kejar dia amik gambar ngan kamera hp.. apa plak kata customer saya... aduhai sekali lagi....

Kepada yang berminat untuk melihat sendiri mesin bagging, sila lah singgah di farm saya. Tapi telefon dulu lah. Mesin tu dah ada di bangsal saya sejak 2 minggu yang lepas.

Buat semua selamat berpuasa!!!

gerai dari hadapan...

Photobucket



tengah bancuh...

Photobucket

tengah bancuh lagi...

Photobucket


cendawan yang diracik untuk buat cendawan goreng rangup...

Photobucket

tepung yang telah dibancuh...

Photobucket

tepung kering...


Photobucket


cendawan goreng, sup dan sate cendawan...

Photobucket


guna bunting masa seminar dulu je...

Photobucket

Comments

Anonymous said…
Sia Boleh share ke resepi cendawan goreng and sup cndawan. HEhe tq email Saya: ainulannisa@hotmail.com

Popular posts from this blog

Cendawan - Bisnes Modal Rendah

Projek Cendawan adalah salah satu projek pertanian yang boleh dimulakan dengan modal yang rendah. Bukan hanya sebagai hobi, ia adalah salah satu cabang bisnes yang boleh dimulakan dengan membayar YURAN KEBODOHAN yang rendah. Seperti kata seorang guru perniagaan yang terkenal, Puan Ainon Mohd, mulakan bisnes dengan modal atau yuran kebodohan yang kurang dari RM2000.00 sahaja.... Mengapa? Nanti kami terangkan sebabnya. Tidak seperti projek pertanian yang lain memerlukan tanah yang luas, projek ini boleh dimulakan dari rumah anda. Tidak kira jenis rumah yang anda duduki. Kami pernah menghantar beg atau bongkah cendawan di sebuah rumah Flat di Pandah Indah!!!  Seperti saya sendiri iaitu Founder Fatisha Agro Farm (M) Sdn Bhd, projek pertama bermula di sebuah rumah teres di Bandar Baru Bangi kira-kira 11 tahun yang lalu. Dengan hanya modal kurang dari RM500.00, projek ini berkembang sehingga sekarang bernilai lebih RM500,000 di tapak baru di bandar Al Muktafi Billah Shah, Dungun, Ter

Cara Mengira Kos Penghasilan Beg Cendawan Tiram

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ini. Agak lama saya tidak menulis artikel mengenai kos menghasilkan beg @ bongkah cendawan. Walaupun sudah ada artikel mengenainya sebelum ni, sekali lagi saya ingin menulis tentang kos penghasilan beg cendawan dalam 2 kaedah yang berbeza. Kaedah 1. Kaedah yang pertama adalah melibatkan kos-kos asas. Kos - kos asas ini adalah keperluan utama untuk membuat bongkah cendawan iaitu kos bahan mentah. Kos bagi setiap tempat adalah berbeza mengikut harga lokasi. Ini kerana sesetengah projek cendawan berada jauh dari lokasi pembekal bahan mentah utama. Tempat yang dekat dengan pembekal biasanya boleh menghasilkan kos beg cendawan yang lebih rendah antara 10 - 20%. Oleh yang demikian juga yang membawa kepada faktor harga jualan yang berbeza- beza. Nanti akan saya terangkan dalam artikel yang lain mengenai situasi ini. Bahan mentah yang terlibat adalah seperti berikut (Kos yang ditunjukkan adalah untuk 1 unit bongkah cendawan)

KHASIAT CENDAWAN KUKUR ATAU KULAT SISIR

PENGENALAN Cendawan Kukur atau juga dikenali sebagai kulat sisir adalah sejenis cendawan yang amat terkenal dikalangan orang kampung. Nama siantifik bagi cendawan ini adalah  Schizophllyum commune.  Cendawan sisir mudah ditemui hidup pada batang kayu pokok getah yang mati. Ia juga sering tumbuh pada batang kayu pokok lain yang mati atau reput. Di kalangan orang tua-tua, ia adalah antara cendawan yang amat digemari. Cendawan kukur atau kulat sisir yang tumbuh di pokok-pokok reput biasanya dikutip dan dikeringkan sebelum dijual. Oleh kerana kulat sisir ini mempunyai kandungan air yang sangat rendah berbanding cendawan tiram kelabu yang mempunyai kandungan air sehingga 80%, kulat sisir amat mudah mengering sekiranya diletakkan di bawah sinaran matahari. Kulat sisir amat ringan dan harganya agak mahal mencecah RM80 sekilogram sekiranya di jual di pasar-pasar tempatan. MASAKAN Sebelum dimasak, kulat sisir  direndam di dalam air bagi membolehkannya mengembang dan menjadi