Gulai Lemak Cili Padi Kulat Sisir / Cendawan Kukur
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
2 cawan kulat sisir / kulat kukur kering
15 biji cili padi
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis ~ direndam sekejap
2 batang serai ~ dititik
900 ml santan sederhana pekat (MaDiHaA gunakan 200 ml santan kotak + 700 ml air)
garam & serbuk perasa secukupnya
Cara menyediakan.
1. Kulat sisir dibersihkan segala kotoran, kerat kakinya jika terlekat kulit kayu kemudian direndam. Sauk kulat sisir menggunakan tangan buangkan air serta kekotorannya. Rendam sekali lagi & buatlah seperti tadi sekali lagi supaya semua kekotoran yang melekat pada kulat terpisah. Cucurkan kulat di bawah air paip & tos sebentar. Tumbuk kulat menggunakan lesung batu tetapi jangan sampai hancur. Tumbuk manja2 je ye.
2. Tumbuk pula ramuan seperti cili padi, ikan bilis, bawang merah & bawang putih hingga lumat.
3. Dalam periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, serai, kulat yang ditumbuk, garam & serbuk perasa secukupnya. Masak dengan api sederhana sambil sentiasa dikacau. Jika suka boleh masukkan 1 keping asam gelugur. Boleh dimatikan api bila dah secukup rasa.
C&P dari....
http://mamawandiha.blogspot.my/2013/12/gulai-lemak-cili-padi-kulat-sisir-kulat.html
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
2 cawan kulat sisir / kulat kukur kering
15 biji cili padi
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sejemput ikan bilis ~ direndam sekejap
2 batang serai ~ dititik
900 ml santan sederhana pekat (MaDiHaA gunakan 200 ml santan kotak + 700 ml air)
garam & serbuk perasa secukupnya
Cara menyediakan.
1. Kulat sisir dibersihkan segala kotoran, kerat kakinya jika terlekat kulit kayu kemudian direndam. Sauk kulat sisir menggunakan tangan buangkan air serta kekotorannya. Rendam sekali lagi & buatlah seperti tadi sekali lagi supaya semua kekotoran yang melekat pada kulat terpisah. Cucurkan kulat di bawah air paip & tos sebentar. Tumbuk kulat menggunakan lesung batu tetapi jangan sampai hancur. Tumbuk manja2 je ye.
2. Tumbuk pula ramuan seperti cili padi, ikan bilis, bawang merah & bawang putih hingga lumat.
3. Dalam periuk, masukkan santan, bahan tumbuk, serai, kulat yang ditumbuk, garam & serbuk perasa secukupnya. Masak dengan api sederhana sambil sentiasa dikacau. Jika suka boleh masukkan 1 keping asam gelugur. Boleh dimatikan api bila dah secukup rasa.
C&P dari....
http://mamawandiha.blogspot.my/2013/12/gulai-lemak-cili-padi-kulat-sisir-kulat.html
Comments