KURSUS PENANAMAN CENDAWAN TIRAM KELABU BERTEKNOLOGI EM
ANJURAN : Fatisha Agro Farm (001667017-P)
TARIKH : 5 – 6 Januari 2008
TEMPAT : Fatisha Agro Farm, Lot 6029 Jalan Masjid, Kg Sungai Ramal Dalam, 43000 Kajang, Selangor.
YURAN KURSUS: RM180 – 1 hari, RM250 – 2 hari termasuk makan dan minum (Sila bank in atas nama Rusila Yusof, BCB a/c: 12180086429524).
KANDUNGAN KURSUS:
1.Penananaman cendawan tiram kelabu (Pleurotus sajor-caju) menggunakan kaedah biasa dan EM.
2.Starter Kit untuk dibawa pulang ke rumah (Beg media, habuk kayu, dedak, kapur, EM, benih, plastik, set penutup, leher dan tutup rehat).
3.Dua sampel rancangan perniagaan (RP)/ bussines proposal (BP).
4.Teknik-teknik pembungkusan dan penyimpanan untuk mengurangkan risiko kerosakan.
5.Demo penyediaan cendawan goreng (pelbagai jenis) dan sup cendawan (cream of mushroom).
6.Modul kursus yang padat dan lengkap. Sesuatu yang tidak dapat dipelajari di tempat lain akan diketahui di sini.
7.Sijil Penyertaan.
Sila hubungi Cik Rusila Yusof (0126221149) untuk sebarang pertanyaan dan untuk mengesahkan penyertaan anda. Terbuka kepada orang ramai. Terhad kepada 20 orang peserta sahaja. Sila rujuk laman web untuk penerangan yang lebih terperinci. www.siswazah-tani.blogspot.com.
ATURCARA
Sabtu 5 Januari 2008
8.00 pg – 8.30 pg Pendaftaran peserta
8.30 pg – 9.30 pg Taklimat Kursus
9.30 pg – 1.00 ptg Penyediaan media tanaman, pengukusan & penyuntikan benih
1.00 ptg – 2.00 ptg Makan tengahari dan rehat
2.00 ptg – 5.00 ptg Kutipan hasil, praktikal penjagaan beg sedia tuai dan pembungkusan
5.00 ptg – 5.30 ptg Penyampaian kit, sijil, sesi jualan dan bergambar
5.30 ptg Bersurai
Ahad 6 Januari 2008
8. 30 pg – 10.00 pg Demo penyediaan cendawan goreng dan sup cendawan
10.00 pg – 10.30 pg Minum pagi
10.30 pg – 12.30 tghr Penerangan lanjut penjagaan bangsal, persekitaran dan pengawalan kerosakan
12.30 tghr – 1.00 ptg Penyampaian kit, sijil , sesi jualan dan bergambar
1.00 ptg Bersurai
ANJURAN : Fatisha Agro Farm (001667017-P)
TARIKH : 5 – 6 Januari 2008
TEMPAT : Fatisha Agro Farm, Lot 6029 Jalan Masjid, Kg Sungai Ramal Dalam, 43000 Kajang, Selangor.
YURAN KURSUS: RM180 – 1 hari, RM250 – 2 hari termasuk makan dan minum (Sila bank in atas nama Rusila Yusof, BCB a/c: 12180086429524).
KANDUNGAN KURSUS:
1.Penananaman cendawan tiram kelabu (Pleurotus sajor-caju) menggunakan kaedah biasa dan EM.
2.Starter Kit untuk dibawa pulang ke rumah (Beg media, habuk kayu, dedak, kapur, EM, benih, plastik, set penutup, leher dan tutup rehat).
3.Dua sampel rancangan perniagaan (RP)/ bussines proposal (BP).
4.Teknik-teknik pembungkusan dan penyimpanan untuk mengurangkan risiko kerosakan.
5.Demo penyediaan cendawan goreng (pelbagai jenis) dan sup cendawan (cream of mushroom).
6.Modul kursus yang padat dan lengkap. Sesuatu yang tidak dapat dipelajari di tempat lain akan diketahui di sini.
7.Sijil Penyertaan.
Sila hubungi Cik Rusila Yusof (0126221149) untuk sebarang pertanyaan dan untuk mengesahkan penyertaan anda. Terbuka kepada orang ramai. Terhad kepada 20 orang peserta sahaja. Sila rujuk laman web untuk penerangan yang lebih terperinci. www.siswazah-tani.blogspot.com.
ATURCARA
Sabtu 5 Januari 2008
8.00 pg – 8.30 pg Pendaftaran peserta
8.30 pg – 9.30 pg Taklimat Kursus
9.30 pg – 1.00 ptg Penyediaan media tanaman, pengukusan & penyuntikan benih
1.00 ptg – 2.00 ptg Makan tengahari dan rehat
2.00 ptg – 5.00 ptg Kutipan hasil, praktikal penjagaan beg sedia tuai dan pembungkusan
5.00 ptg – 5.30 ptg Penyampaian kit, sijil, sesi jualan dan bergambar
5.30 ptg Bersurai
Ahad 6 Januari 2008
8. 30 pg – 10.00 pg Demo penyediaan cendawan goreng dan sup cendawan
10.00 pg – 10.30 pg Minum pagi
10.30 pg – 12.30 tghr Penerangan lanjut penjagaan bangsal, persekitaran dan pengawalan kerosakan
12.30 tghr – 1.00 ptg Penyampaian kit, sijil , sesi jualan dan bergambar
1.00 ptg Bersurai
Comments
Semakin berkembang nampaknya, tahniah! Saya juga nak ucapkan gud luck untuk kursus nanti. Saya dah merasainya, pengalaman yang sangat mengujakan.
Oh ye, pasal masalah hama dulu tu, dah ada penyelesaian ke? Kalau kat tempat saya, susah nak setel problem ni. Kena clear suma bungkah dan spray ngan clorox kat seluruh rak biar basah. Barulah hama tu hilang....